Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ

Офіційний медіаресурс

"Місія - це поклик з Неба, бо в спасінні є потреба".

Під цим гаслом в днях з 3 по 6 липня в нашому містечку з благословення о. д-на Дмитра Шмігеля (парафія Свящ. Йосафата УГКЦ), з ініціативи ГО "Молода Просвіта", за підтримки Міської ради м. Бурштин та численних жертводавців відбувся літній християнський табір "Місія-Зірка Моря". Мета табору - виховання підростаючого покоління на традиційних католицьких цінностях, щоб були правдивими місіонерами Ісуса Христа та добрими громадянами власної Батьківщини. 

Всім напевно цікаво чому саме така назва? Хоча ідея табору зародилася дуже давно, перший раз, ми провели табір у 2015 році. Думаючи над тематикою, звернулися до наших сестер Воплоченого Слова з контемлятивного монастиря Св. Софії, а саме до с. Марії-Ластівки Духовної. Власне вона й придумала назву "Місія". Тому, щороку перша частина назви має це слово. Натомість друга частина відповідає пасторальному курсу, оголошеному в Католицькій Церкві на даний рік.

Минулого року був оголошений Рік Милосердя, відповідно табір мав назву "Місія Милосердя". Актуальний 2017 рік присвячений Богородиці - 100 річниці об'явлень у Фатімі, тому друга частина цьогорічної назви звучить "Зірка Моря" нав'язуючи до ікони Богородиці - Зірки Моря. Християнські моряки так називають Полярну зірку, яка ще сто років тому служила їм навігацією в морі. Традиція переповідає, що першими хто так назвав це світило були Апостоли. Власне, дивлячись на Богордицю - Зірку Моря можемо накреслити і віднайти правдивий маршрут, що обов'язково запровадить нас до Пристані, якою є Ісус Христос.

Іншим незмінним елементом нашого табору є корабель, який символізує Церкву. Цього року ми розповідали дітям про ознаки правдивого Корабля, а також про кардинальні чесноти(мудрість, мужність, стриманість, справедливість), які повинен мати кожен моряк-місіонер. Також, говорили про видатних капітанів нашої Греко-католицької Церкви: слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького, Патріарха Йосифа Сліпого, світлої пам`яті Блаженнішого Любомира Гузара, а також про сучасного капітана УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука. 

Кожен католик повинен бути у власному житті місіонером. Його вчинки є першим свідченням про Христа. Наші юні місіонери теж зробили великий добрий вчинок. Цьогоріч допомагали дітям зі Східної України, організовуючи для них благодійний ярмарок у центрі міста, на якому зібрали 3789 грн.! Це було свого роду їхнім місійним завданням. Також, на стіні однієї з будівель школи постав прекрасний шедевр у вигляді Місійного Корабля. Правдивий місіонер залишає завжди по собі слід, але не тільки в матеріальних речах, але найголовніше у серцях тих кого він зустрічає на своєму шляху.

 Однак, щоб творити добрі вчинки кожен місіонер повинен мати джерело з якого черпатиме силу йти далі. Цим джерелом є Свята Літургія, Сповідь та Причастя. Тому чотири дні поспіль ми намагались прищепити дітям любов  до Божественної Літургії. Вони прислуговували, читали Апостола, своїм чудовим співом супроводжували Богослужіння та, щонайважливіше, понад 90 дітей приступили до Сповіді та Святого Причастя!

Загалом кількість всіх учасників табору становила понад 130 дітей! Ми переконані, коли діти навчаться практикувати ці Таїнства, вони завжди будуть живими християнами, правдивими місіонерами у власному середовищі, завжди будуть там де потрібне їхнє свідчення. Чому? Бо їхнім мотивом буде Особа Ісуса Христа - джерело і мета нашого життя. Коли мотивом є Господь, тоді навіть найменші добрі вчинки матють правдивий сенс і смак.

В програмі табору було багато ігор, естафет, конкурсів, а також відвідували нас цікаві гості серед яких наша подруга зі Сполучених Штатів, волонтер від "Корпусу Миру" Холлі, яка запрезентувала власну місію в Україні, оповіла про традиції своєї країни та дала відповіді на поставлені дітьми запитання.

Дяка Богові, що цей табір відбувся. Віримо, що він принесе великі плоди.

Читайте також: 5 найкращих способів проти вигоряння

Наша місійна команда, яка складалася з 18-ти аніматорів виконала справді велику роботу, за що їм велика дяка. Водночас дякуємо всім численним жертводавцям, без яких табір важко уявити. Однак, варто підкреслити, підставою кожного апостоляту є молитва тих, хто чинить служіння. Знаємо, що хоч багато хто не був залучений безпосередньо, але своєю молитвою та особистою жертвою вагомо спричинилися до цього табору за що їм також велике спасибі.


Бл. Григорій Хомишин у 1906 році сказав: "Найбільшим обов'язком суспільства є дбати про виховання підростаючого покоління". Ці чотири дні, а перед тим ще два тижні підготовки, наші місіонери-аніматори власне сповнювали цей обов'язок розробляючи тематику табору, посвячуючи свій час та здібності. Маємо надію, що такі табори відбуватимуться щороку у нашому місті.

"Великого бажайте! Мати перед очима гідну мету- підносить людину" - Патріарх Йосиф Сліпий 1957 р.

Повідомив Ігор Гінда

Пасторальне планування

Грудень 2017
Пн В Ср Ч Пт Сб Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31